Friday, July 27, 2012

Ruth Orkin "İtalya'daki Amerikalı Kız"


"İtalya'daki Amerikalı Kız" 

adıyla bilinen Ruth Orkin fotoğrafı, fotoğraf tarihinde tacizi anlatmasıyla bilinir. Floransa sokaklarında yürüyen Amerikalı genç kadın, etrafındaki bir dolu İtalyan erkeğin göz hapsindedir. Genç kadın üstüne yönelen bakışların arasından mağrur bir şekilde yürüyüp geçer. İşte o fotoğrafın hikayesi...
İtalya'daki Amerikalı kızın hikayesi...
Ninalee Craig'in Floransa'da Piazza della Republica'dan yürümesi üzerinden tam 60 yıl geçti. Kendisine "Jinx Allen" diyen Ninalee Craig'in o zamanlar yaptığı, akıl ermez farklılıkta bir eylemdi. Günümüzde bile tek başına seyahat göz korkutucu iken genç bir kadının tek başına, 60 yıl önce dünya daha hoşgörüsüz bir yer iken buna cesaret ettiğini düşünün. İşte Jinx ve Orkin'in yaptığı da buydu.

Ninalee Craig (Jinx), 1951 yılında New York'taki işini bırakıp Avrupa'da tura çıktığında 23 yaşında bir öğrenciydi. Floransa'da kendi gibi tek başına seyahat eden 29 yaşındaki foto muhabiri Ruth Orkin ile tanıştı.

Jinx ve Orkin, 1950'lerde bir kadının tek başına Avrupa'da seyahate çıkmasını konu alan bir foto-belgesel yapmaya karar verdiler. "Don't Be Afraid to Travel Alone" (Yalnız Seyahatten Korkma) adlı belgeselde Orkin, Jinx'in alışveriş yaparken, trafikteyken, araç sürerken ve kafede flört ederken fotoğraflarını çekti. Çekilen her fotoğraf çok güçlü olsa da aralarından bir tanesi diğerlerinin önüne geçti ve bu fotoğraf Orkin'i ünlü yaptı.