Saturday, June 30, 2012
Friday, June 29, 2012
Thursday, June 28, 2012
Wednesday, June 27, 2012
SOYLARI TÜKENİYOR
Doğaya ihtiyaç var
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uyarıda bulunurken, Brezilya’da düzenlenen Rio+20 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda da tehdit altındaki türlerin bir listesi yayınlandı. Hazırlanan "kırmızı liste"ye göre, soyu tükenmekte olan hayvan ve bitki türlerinin sayısı artıyor. İzlemeye alınan 65 bin türden 20 bini endişe veren bu listede yer alıyor.
Zavallı kurbağa
Çanlar özellikle amfibik hayvan türleri için çalıyor. Dünya genelinde kurbağa ve salamander türlerinin yüzde 40’ı tehdit altında. Sebep yine insan. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin raporu, türlerin yok olmasıyla değerli gıda, ilaç ve temiz su kaynaklarının da yok olduğuna dikkat çekiyor.
Kral kobra
Çoğu hayvan ya yaşam alanlarının tahrip edilmesinden ölüyor ya da bizzat insanlar tarafından öldürülüyor. Bu sebeple yeni 'kırmızı liste'ye dahil olan hayvan türlerinden biri de dünyanın en büyük zehirli yılanı olan kral kobra. Yılan eti lezzetli, derisi de iyi para ediyor.
Tilapia
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, bazı türlerin insanlar için çok önemli olduğuna da dikkat çekiyor. Örneğin Malavi Gölü bölgesinde yaşayanlar için fotoğrafta yer alan tatlı su çipurası (Tilapia) önemli bir besin kaynağı. En azından şimdiye kadar öyleydi. Çünkü aşırı avlanma nedeniyle onlar da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Fanî güzellik
Aşırı avlanma büyük bir sorun. Balıkların varlığı bazı bölgelerde şimdiden yüzde 90 azaldı. Etkileyici güzellikteki ve değerli bir besin maddesi olan leopar vatoz balığını muhtemelen yakında denizlerde görmek mümkün olmayacak. Tüm vatoz türlerinin de yüzde 40’ı tehdit altında.
Çalışkan yardımcılar
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği "Havyanlara ve bitkilere ihtiyacımız var" uyarısında bulunuyor. Hem de tahmin edilenden daha fazla. Dünyadaki bütün gıda ürünlerinin üçte biri bitkilerin belirli hayvanlarca tozlanmasıyla elde ediliyor. Örneğin böcekler, kuşlar ya da yarasalar. Bu işi gören kızıl meyve yarasasına da artık nadiren rastlanıyor.
Gelecekleri belirsiz
Bir hayvan türü ne kadar büyükse o kadar tehdit altında. Daha uzun süre yaşadıkları için ergenlik çağına da daha geç ulaşıyorlar. Bu nedenle de daha az ürüyorlar. Sayıları azaldıkça da nesillerini devam ettirmeleri güçleşiyor. Dünyadaki tüm memelilerin en az dörtte biri tehdit altında. Buna kaplan gibi büyük hayvanlar, orangutanlar ve balinalar da dahil.
Doğa için dünya çapında ağ
Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), dünyadaki tüm resmi ve sivil toplum çevre örgütlerinin en büyük ağı konumunda. Binin üzerinde üyesi var. IUCN, doğanın korunarak kullanılması için çaba gösteriyor ve düzenli olarak tehlikedeki türlerin ‘kırmızı listesi’ni yayınlıyor.
Tuesday, June 26, 2012
osman hamdi bey
Osman Hamdi Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusudur.İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuş, 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına sokmuştur.Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur.
Monday, June 25, 2012
1971-Macedonia, land and people
About this work: from 1968 until 1972 Neil Folberg was a student of William Garnett and Ansel Adams at the University of California, Berkeley. In 1971 he received a President's Undergraduate Fellowship for field work in Yugoslav Macedonia to document land and life in a series of B&W images that were first exhibited at the Studio Gallery on campus, a photo workshop directed by Dave Bohn where among other notable photographers, Richard Misrach, Roger Minick and Margo Davis were working concurrently.
Subscribe to:
Posts (Atom)