Monday, October 15, 2012

Deha'larını 'hayatlarına harcayan' kadınlar


Margaret Hooks'un Devrimci Fotoğrafçı Tina Modotti ve Catel'in çizdiği, Jose-Louis Bocquet'in metinleri yazdığı çizgi roman Montparnasse'lı Kiki; iki kadının öncü, devrimci, bohem, sanatçı, fotoğrafçı, model, 'esin kaynağı' ve 'âşık' olarak öykülerini anlatıyor.

Türey Köse

Oscar Wilde, 'Asıl dehamı hayatıma harcadım, eserlerime ise yalnızca yeteneğimi...' der. 20. yüzyılın iki efsane kadını Tina Modotti ile Montparnasse'lı Kiki 'asıl deha'larını hayatlarına koymuş-harcamış kadınlar. Hayat öyküleri 20. yüzyılın siyasal mücadeleler ve sanat arayışlarının -özellikle de fotoğraf sanatının- tarihi gibi. Ve aynı zamanda, özgür ruhlu iki kadının hayata meydan okuyuşunun. Margaret Hooks'un Devrimci Fotoğrafçı Tina Modotti ve Catel'in çizdiği, Jose-Louis Bocquet'in metinleri yazdığı çizgi roman Montparnasse'lı Kiki; iki kadının öncü, devrimci, bohem, sanatçı, fotoğrafçı, model, 'esin kaynağı' ve 'âşık' olarak öykülerini anlatıyor.

erkekler!' diye yazacaktır. Öte yandan hayatı ve sanatı arasında bir bölünmüşlük yaşar. Weston'a yazdığı bir mektupta -Oscar Wilde'ın kulaklarını çınlatarak- şöyle der:

Montparnasse'lı Kiki

Montparnasse'lı Kiki, bir başka efsane 20. yüzyıl kadını. Onu daha çok Man Ray'ın 'modeli' olarak tanıyoruz. Fotoğrafseverler 20. yüzyılın en önemli fotoğrafçılarından Man Ray'ın bir kadının sırtını viyolonsele çevirdiği ünlü fotoğrafı bilirler. İşte 'Montparnasse'lı Kiki', bu fotoğrafın modeli. Sadece onun mu? Man Ray'ın birçok fotoğrafının yanı sıra Kisling, Foujita, Utrillo ve Leger gibi sanatçıların da modeli olarak resim tarihinde önemli bir yeri var. Kiki, 1920'lerin Montparnasse'ında Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasında bohem sanat çevreleri içinde döneminin en önemli kadın karakterleri arasında yer alıyor. Uzun yıllar Man Ray'ın sevgilisi olan Kiki; sadece fotoğrafçıların, ressamların 'model'i değil, döneminin 'daha fazla' özgürlük arayışındaki kadınları için de 'model' olmuş...