Thursday, February 28, 2013

Roboskili çocuklardan fotoğraf sergisi


34 yurttaşın TSK’ye ait savaş uçaklarınca katledildiği Roboski’de, köydeki çocuk ve gençlerin çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi açıldı. Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi’nde fotoğrafçılık eğitimi alan Roboskili çocuk ve gençler, çektikleri fotoğrafları Bejuh (Gülyazı) köyü Şantiye mahallesinde sergiledi. Koordinatörlüğünü Selim Yıldız’ın yaptığı atölye, Roboskili çocuk ve gençlerin de ilk sergisi olma özelliğini taşıyor. Sergiye ilişkin konuşan Yıldız, “İşin içerisinde Van Fotoğrafçılar Kulübü, Galata Fotoğrafhanesi, Fotoğraf Akademisi ve Narphoto gibi dört kurum var. Bu kurumlar her hafta vardiyalı bir şekilde çalışmaları sürdürüyor. Yaklaşık 3 aydır devam ediyor ve bir ay daha devam edecek. 60’a yakın çocuk ve genç Roboski’de geçen hayat hikayelerini fotoğraflayarak bizimle paylaşıyorlar” dedi.

Amaç kamuoyu oluşturmak

Devletlerin her zaman geride bir sürü trajedi bırakarak katliam yaptıklarını belirten Yıldız, “Katliamı yaptılar biz geride kalanlarla ilgili çocukları fotoğrafla buluşturduk. Çocuklar zaten katliamla yüz yüze geldiler, parçalanmış cesetleri gördüler ve bunun acısını hâlâ yaşıyorlar. Fotoğrafı kendilerini ifade etme aracı olarak kullandılar. Amacımız kamuoyu oluşturma. Burada yaptığımız çalışma da bu eksende yürüyor. Roboski’de katliamdan sonra geçen hikayeleri aslında çocuklar kendileri hem yazıyor hem de fotoğraflayarak getiriyor” şeklinde konuştu.

Çocuklar bitmesini istemiyor

Çocukların atölyenin bitmesinden yana olmadığını sözlerine ekleyen Yıldız, “Hikaye çekimleri bittikten sonra editör seçkisi çocuklarla birlikte hikaye seçkisi olacak. Ondan sonra da aradan bir iki ay geçtikten sonra kitap haline gelecek hikayelerle birlikte. Kitabın hazır olacağı vakit de büyük ihtimalle Diyarbakır’da, ailelerin çocukların ve kamuoyu oluşturacak şahsiyetlerin katılımı ile sergi olacak. Sergi Kürdistan ve Türkiye’de dolaşacak, insanlarla yüz yüze gelecek. Kitap ise geleceğe kalıcı bir eser olarak kalacaktır” dedi.
Sergi her yerde olmalı
Katliamda çocuğunu yitiren Mehmet Encü, sergiye ilişkin düşüncelerini aktardı. Encü, “Öncelikle Roboskili aileler olarak çok çok güzel bir şeydir. Özellikle çocuklarımız bu sergi için çok sevindiler. Roboski Katliamı’nın kapanmaması için serginin her yerde olması çok güzeldir” dedi. Katliamda oğlu Ali Tosun’u kaybeden Zeki Tosun da sergi için, “Çok anlamlı, bizi duygulandıran bir sergi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.