Tuesday, March 17, 2015

Merter Oral'ın Ardından

"Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ve Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği (EFSAD) kurucu üyelerinden, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi, fotoğraf sanatçısı Merter Oral 2005 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

1970'li yıllarda Ankara'da fotoğrafçılığa başlayan Oral, AFSAD tarafından yayınlanan ve Türkiye'nin ilk ciddi fotoğraf dergilerinden olan "Fotoğraf"ın editörlerindendi.

Oral, Türkiye'de toplumsal belgeci fotoğraf üzerine yapılan ilk yüksek lisans ve doktora tezinin de sahibiydi. Fikret Otyam fotoğrafları üzerine yaptığı tezi ile yurtiçi ve yurtdışında pek çok sempozyuma katılan ve tebliğler sunan Oral, fotoğrafla hem akademik hem de sanatsal olarak uğraşan az sayıdaki isimden biriydi.

1955 İzmit doğumlu Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Merter Oral, yüksek lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sahne ve Görüntü Sanatları Anasanat Dalı'nda "Toplumsal Belgeci Fotoğraf ve Fikret Otyam Örneği" adlı çalışması ile (1996), doktorasını ise yine aynı kurumda "Weimar Cumhuriyeti'nden Günümüze Fotoğraf Ajanslarının Fotojurnalizme Katkıları" adlı çalışması ile yaptı (2000).

1977 AFSAD ve 1995 yılında EFSAD kurucu üyeleri arasında yer alan Oral, 1992 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi bünyesinde fotoğraf dersleri veriyordu".(Bianet
)








 















Merter Oral'ın Ardından Belgeseli