Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun “Özgür basın varsa, özgür toplum vardır” sloganıyla düzenlediği yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Eylemde AKP’nin basın üzerindeki baskıları protesto edilirken hapishanelerdeki 68 gazeteciyle dayanışma mesajları gönderildi. Gazeteciler dışında aydınlar, demokratik kitle örgütleri ve sol siyasi partileri de içeren geniş yelpazeden kitleler bu kez gazeteciler şahsında özgürlük talebi etrafında birleşti
AKP’nin basın üzerindeki sindirme operasyonlarına karşı tepkiler sürüyor. Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de tutuklandığı son dalganın ardından “Artık yeter” diyerek sokaklara çıkan gazeteciler, eylemlerle geçirmeyi planladıkları 13 Mart - 20 Mart haftasına İstanbul’da düzenlenen kitlesel yürüyüşle başladı.
Bugün (13 Mart) saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda buluşan binlerce kişi sloganlarla Taksim Meydanı’nda yürüdü. Türkçe ve İngilizce “Özgür basın varsa özgür toplum vardır” yazılı pankartın arkasında geniş bir gazeteci topluluğu ve gazetecileri desteklemek için gelen aydınlar, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyeleri yürüdü.
“Ahmet çıkacak yine yazacak”, “Nedim çıkacak yine yazacak”, “AKP elini medyadan çek”, “AKP halka hesap verecek” sloganlarını atan kitle tutuklu gazetecilerin fotoğraflarıyla yürüdü. Eylemde “Gazetecilere özgürlük”, “İfade özgürlüğü”, “Türkiye basın özgürlüğünde 138. sırada”, “Haberime dokunma”, “AKP elini medyadan çek”, “TCK 214 değişsin”, “301. madde değişsin”, “68 gazeteci cezaevinde”, “Sıra kimde?”, “Sustum sıra bana geldi” yazılı dövizler taşındı.
AKP’nin kalemleri uzak durdu
Gazeteciler kortejinde Uğur Dündar, Mete Çubukçu, Yılmaz Özdil, Tufan Türenç, Aslı Aydıntaşbaş, Mine Kırıkkanat, Mirgün Cabas, İsmail Saymaz, Sedat Ergin, Celal Başlangıç, Ertuğrul Mavioğlu, Metin Uca, Uğur Vardan, Yıldırım Türker, Sırrı Süreyya Önder ve Tayfun Talipoğlu gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda genç gazeteci de yer aldı. 4 Mart’ta gerçekleşen yürüyüşün aksine bu kez AKP yanlısı basından ünlü isimler eyleme katılmadı.
Arif Sağ, Gençay Gürsoy, milletvekilleri Akın Birdal, Çetin Soysal ve Mehmet Sevigen de gazetecilerle birlikte yürüdü.
Halk gazetecilerin yanında
Eylemde gazeteciler kortejinin arkasında İstanbul Barosu, Çağdaş Avukatlar Grubu, Sıra Kimde Platformu ve CHP de kitlesel kortejlerle yer aldı. Sıra Kimde Platformu, AKP’nin sosyalist örgütler üzerindeki tutuklama terörüne karşı kurulmuştu.
Eylemde CHP’nin katılımı dikkat çekiciydi. Pek çok ilçe örgütünden kitlesel katılım sağlayarak adeta gövde gösterisi yapan CHP kortejinde sosyalist parti ve örgütlerin marş, slogan ve dövizleri ile partinin kendi sloganları birbirine karıştı. Geçtiğimiz günlerde istifa eden İstanbul yönetimi, gazeteci eylemlerine duyarsız kalmakla suçlanmıştı.
Sabır taştı
Kitle meydana ulaştığında Gazetecilere Özgürlük Platformu dönem sözcüsü Ercan İpekçi bir basın açıklaması yaptı. Basın üzerindeki baskıları bir utanç olarak niteleyen İpekçi, “Ankara İstanbul arasındaki tünel inşaatlarını ‘bizzat takip ettiklerini’ açıklayan devlet yöneticileri, ülkedeki bu utanç tablosunun sorumluluğunu üzerlerinden atamazlar” dedi.
İpekçi şöyle konuştu: “Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; gazeteciler cezaevlerine her girdiğinde tam 67 kere haykırdık. 67 gazetecinin yarattığı dalgalanmaya karşı sessiz kaldınız. Ama 68. dalga sanırları taşıran son darbeyi vurdu, bu tepkilere kulaklarınızı tıkayamazsınız.. Halkınızın sesine kulak verin. Halkınızın demokratik taleplerine kulak verin. Cezaevlerindeki tüm gazetecileri özgür bırakın.”
Sendika.Org